MY UNIVERSE

MY UNIVERSE

MY UNIVERSE

Bloggen MY UNIVERSE er mit daglige fristed, hvor der skrives om alt mellem himmel og jord.

Mad, bolig, mens grooming og meget andet, vil være dét der bliver de primære omdrejningspunkter.

Spring på, lad dig inspirere af tekst og billeder - og bland dig gerne!

Jødekager

MadPosted by Peter Wegersleff Mon, October 17, 2016 17:24:16
Jeg er ikke helt skarp på, hvor vidt disse kager stadig må kaldes for Jødekager, men jeg vover pelsen.

Opskriften stammer fra min fars faster, Ellen.

Hun var frøken hvilket jeg som barn fandt vildt eksotisk. Hun var en elskelig person, og barnløs som hun var, kastede hun sin kærlighed over mig. Hun var modist og havde atelier og butik i Elmegade, i barndomsbyen. Jeg tilbragte mange timer hos hende. Både i hendes atelier og hendes hyggelige, varme og kærlige privathjem. Jeg spekulerede ikke så meget som et sekund over, hvorfor hun var frøken, men lappede grådigt hendes varme og hengivne opmærksomhed i mig. Hun var meget om mig, og sagde altid "du er noget særligt, dig skal vi passe på". Heller ikke det forstod jeg, men hver gang hun sagde det, blev hun så fjern i blikket. Som barn tænkte jeg ikke nærmere over det.
Tankerne fik først form som voksen ... Først som voksen forstod jeg, hvorfor hun var frøken, og hvad det var, hun altid sagde til mig.
Den historie må jeg fortælle en dag. For den er værd at kende.

Men nu skal det jo handle om hendes fantastiske Jødekager, og ikke om så meget andet!

Hendes Jødekager var elsket af alle i familien. Ingen kunne bage dem som hun.
Opskriften har været forsvundet i mange år, men nu er den dukket op, og jeg har prøvebagt dem. Med et aldeles godt resultat. De er som jeg husker dem. Tykke, ikke særligt søde og meget sprøde. Opskriften er ganske enkel, og kommer her:

350 g. hvedemel, 200 g. smør, 85 g. sukker, ½ tsk. hjortetakssalt, 1/4 tsk. kardemomme, 1/4 tsk. stødt kanel, reven skal af ½ citron, 1 sammenpisket æg.
---
Smuldr det tempererede smør ud i melet, tilsæt de øvrige ingredienser og ælt hurtigt dejen sammen til en ensartet og smidig dej. Stil den på køl en time eller to. Tag den ud en halv time inden den skal anvendes.
Rul dejen tyndt ud, stik den ud og læg kagerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensel med sammenpisket æg, drys med hakkede mandler og kanelsukker.
Bag de fine småkager i 7 -8 minutter ved 200 grader.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.