MY UNIVERSE

MY UNIVERSE

MY UNIVERSE

Bloggen MY UNIVERSE er mit daglige fristed, hvor der skrives om alt mellem himmel og jord.

Mad, bolig, mens grooming og meget andet, vil være dét der bliver de primære omdrejningspunkter.

Spring på, lad dig inspirere af tekst og billeder - og bland dig gerne!

Butterdej - hjemmelavet

MadPosted by Peter Wegersleff Sun, February 21, 2016 14:40:49

Hjemmelavet butterdej er en stor delikatesse.
Desværre afholder mange sig fra selv at kaste sig ud i projektet, hvilket er synd. For det er faktisk meget nemt, og ikke mindst sjovt, at lave sin egen butterdej.
Og har du først prøvet det, vil jeg næsten garantere at du aldrig falder for fristelsen til at købe færdiglavet butterdej igen!
Butterdej kan bruges til mange lækre ting. Tærter, desserter, Beef Wellington, butterdejssnitter og ikke mindst til tarteletter.

(Til alle der elsker tarteletter, er det et MUST selv at lave/bage dem. De hjemmelavede tåler ingen sammenligning med de uspiselige pap-rædsler man kan købe sig til i supermarkederne. De hjemmelavede bliver måske ikke så kønne, men smagen ... uhmmm!)

Sidst jeg lavede butterdej, blev den brugt på en Galette des Rois. Dejen jeg har lavet i dag, er blevet vakuumeret og lagt i fryseren, og skal bruges til påskefrokostens hjemmebagte tarteletter.

Så der er altså kun én ting at gøre! Smøg ærmerne op, tag en dyb indånding og afsæt masser af tid, - og gå så eller i gang med dette hyggelige projekt. Opskriften på butterdej får du her:

250 g 00-hvedemel, 50 g koldt smør, 3 tsk citronsaft, 1 - 1½ dl iskoldt vand.
Til indrulning: 200 g koldt smør + 150 g 00-hvedemel

Smuldr hurtigt den kolde smør ud i melet. Tilsæt citronsaft og vand og ælt dejen sammen - lynhurtigt. Den behøver ikke være fin og glat. Stil den på køl i 15 minutter.

Imens tages de 200 g smør ud på et godt melet køkkenbord. Bank det nu fladt med en melet rullepind, indtil smørret er i en godt stor firkant (cirka 15 x 15 cm). Smørret skal føles lidt som plastik. Husk at bruge rigelig med mel til dette. Læg smørret på køl, og rul imens dejen ud på et godt melet bord, til en firkant med fire "vinger". Læg det kolde smør på midten af dejen, og fold de fire "vinger" indover. Lad dejen hvile i køleskab i 15 minutter. Tag den ud, og rul den ud til ca. 15 x 40 cm, fold den sammen i tre lag, ved at folde den ene ende af dejen ind, så en tredjedel af dejen er fri. Fold denne tredjedel over de to andre. Pak dejen ind og lad den hvile på køl i 15 minutter.
Dette gentages 4-6 gange. Altid med kolde hvil. Og husk at dreje dejen 90 grader mellem hver udrulning.

Når dejen er klar, udrulles den og skæres/udstikkes til det den skal anvendes til.

Følg de bageanvisninger der er ved det du ønsker at bage.


  • Comments(0)//blog.wegersleff.dk/#post13