MY UNIVERSE

MY UNIVERSE

MY UNIVERSE

Bloggen MY UNIVERSE er mit daglige fristed, hvor der skrives om alt mellem himmel og jord.

Mad, bolig, mens grooming og meget andet, vil være dét der bliver de primære omdrejningspunkter.

Spring på, lad dig inspirere af tekst og billeder - og bland dig gerne!

Kanelbrød

MadPosted by Peter Wegersleff Wed, January 04, 2017 16:36:16

Dej:
25 g gær, 2 dl mælk, 75 g smør, 50 g sukker, et nip salt, 2 æg, kornene fra ½ stang vanille, ca. 500 g mel

Fyld:
125 gram blødt smør, 125 g brun farin, 3 spsk kanel

Glasur:
100 gram flormelis, 2-3 spsk kogende vand.

Opløs gæren i den lune mælk, tilsæt æg, sukker, salt og vanille. Derefter melet - ikke alt på en gang. Ælt dejen godt igennem til den akkurat slipper bord og hænder. Stil den til hævning i et par timer.

Slå den derefter ned, rul den ud ca 30x50 cm, rør fyldet sammen og fordel det på dejpladen. Rul den tæt sammen og læg denne roulade i en stor sandkageform. Lad den efterhæve 30-45 minutter, sæt den i en 200 grader varm ovn og klip derefter rouladen dybt med en saks så der kommer masser af åbninger i den. Bag den i ca. 45 minutter.

Når den er bagt og næsten helt kold, røres flormelis sammen med vand og hældes i zig-zag mønster, sådan lidt sjusket over kagen. Drys evt. med hasselnøddeflager.

  • Comments(1)//blog.wegersleff.dk/#post25

Jødekager

MadPosted by Peter Wegersleff Mon, October 17, 2016 17:24:16
Jeg er ikke helt skarp på, hvor vidt disse kager stadig må kaldes for Jødekager, men jeg vover pelsen.

Opskriften stammer fra min fars faster, Ellen.

Hun var frøken hvilket jeg som barn fandt vildt eksotisk. Hun var en elskelig person, og barnløs som hun var, kastede hun sin kærlighed over mig. Hun var modist og havde atelier og butik i Elmegade, i barndomsbyen. Jeg tilbragte mange timer hos hende. Både i hendes atelier og hendes hyggelige, varme og kærlige privathjem. Jeg spekulerede ikke så meget som et sekund over, hvorfor hun var frøken, men lappede grådigt hendes varme og hengivne opmærksomhed i mig. Hun var meget om mig, og sagde altid "du er noget særligt, dig skal vi passe på". Heller ikke det forstod jeg, men hver gang hun sagde det, blev hun så fjern i blikket. Som barn tænkte jeg ikke nærmere over det.
Tankerne fik først form som voksen ... Først som voksen forstod jeg, hvorfor hun var frøken, og hvad det var, hun altid sagde til mig.
Den historie må jeg fortælle en dag. For den er værd at kende.

Men nu skal det jo handle om hendes fantastiske Jødekager, og ikke om så meget andet!

Hendes Jødekager var elsket af alle i familien. Ingen kunne bage dem som hun.
Opskriften har været forsvundet i mange år, men nu er den dukket op, og jeg har prøvebagt dem. Med et aldeles godt resultat. De er som jeg husker dem. Tykke, ikke særligt søde og meget sprøde. Opskriften er ganske enkel, og kommer her:

350 g. hvedemel, 200 g. smør, 85 g. sukker, ½ tsk. hjortetakssalt, 1/4 tsk. kardemomme, 1/4 tsk. stødt kanel, reven skal af ½ citron, 1 sammenpisket æg.
---
Smuldr det tempererede smør ud i melet, tilsæt de øvrige ingredienser og ælt hurtigt dejen sammen til en ensartet og smidig dej. Stil den på køl en time eller to. Tag den ud en halv time inden den skal anvendes.
Rul dejen tyndt ud, stik den ud og læg kagerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensel med sammenpisket æg, drys med hakkede mandler og kanelsukker.
Bag de fine småkager i 7 -8 minutter ved 200 grader.

  • Comments(0)//blog.wegersleff.dk/#post23

Syltede rødløg

MadPosted by Peter Wegersleff Mon, September 05, 2016 15:31:54
Fra en god ven har jeg fået opskriften på disse fantastiske syltede rødløg. Krydrede og aromatiske i smag, er de den perfekte ledsager til alt der rimer på "mormormad"; - og det uagtet om man kan lide løg eller ej.
De er meget nemme at fremstille. Opskriften får du lige her:

Syltede rødløg
2½ dl hvid balsamicoeddike eller hvidvinseddike, 2½ dl æblecidereddike, 300 g. rørsukker, 1 spsk. blandede peberkorn, ½ spsk. hele nelliker, 2 stk. stjerneanis, 2 laurbærblade (gerne friske), 4 rødløg.

How to do it:
1. Kom de to slags eddike i en gryde sammen med rørsukker og krydderier. Kog op, og lad lagen simre under låg i 10 minutter.
2. Pil imens løgene og skær dem i tynde skiver.
3. Tag gryden af varmen, og kom løgringene i den varme lage. Lad det hele køle af i gryden.
4. Hæld løg, lage og krydderier i skoldede sylteglas og sæt dem i køleskabet.

De syltede rødløg kan spises med det samme, men jeg synes de bliver bedre når de har fået lov til at "sutte" godt rundt i lagen et stykke tid. Men smag og behag er jo forskellig.

  • Comments(0)//blog.wegersleff.dk/#post22

Hjemmebagte Hindbærsnitter

MadPosted by Peter Wegersleff Sat, February 27, 2016 18:06:11

Hvis du er en af dem der elsker hindbærsnitter, ja så er det et absolut must selv at bage dem. Hjemmebagte hindbærsnitter smager vanvittigt godt, er hurtige og nemme og lave, og så bliver du fuldstændig afhængig af dem.
Men bedst af alt: du står undrende tilbage og forstår ikke, hvorfor du først nu har kastet dig ud i selv at bage dem.

Opskriften er lige her!



Hindbærsnitter

Dej: 200 g smør, 350 g hvedemel, 150 g flormelis, korn fra ½ vanillestang, 1 æg

Fyld: hindbærmarmelade

Pynt: hvid glasur af 200 g flormelis og 2 spsk kogende vand

Skær smørret i små stykker og smuldr det i melet. Tilsæt flormelis og vanillekorn. Bland det sammen. Tilsæt det sammenpiskede æg, og ælt hurtigt dejen sammen. Læg den på køl en times tid.

Del dejen i 2 portioner. Rul hver portion ud ca. 20 x 30 cm. Del igen dejen på langs og bag de 4 dejplader på en plade med bagepapir, ved 190 grader i ca. 10 minutter indtil de er let gyldne.

Lad pladerne køle helt af på en bagerist.

Smør marmeladen på 2 af pladerne. Læg de to andre plader over, og pynt med glasur. Skær kagerne i 5-6 cm snitter.



  • Comments(0)//blog.wegersleff.dk/#post18

Havregryncookies

MadPosted by Peter Wegersleff Tue, February 23, 2016 21:55:04
Fnuglette og knasende sprøde cookies.

Dej:

175 g smør

125 g sukker

1 æggeblomme

175 g hvedemel

1 tsk Natron

1 knivspids salt

40 g havregryn

40 g hakkede valnødder

Rør smør og sukker godt sammen, mindst 10 minutter med elmixer. Tilsæt æggeblommen og rør godt igen. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør sammen. Afkøl minimum 20 minutter.

Rul dejen til små kugler som sættes på plade og trykkes lidt flade.

Bages 10-12 minutter v/190 grader





  • Comments(0)//blog.wegersleff.dk/#post14

Butterdej - hjemmelavet

MadPosted by Peter Wegersleff Sun, February 21, 2016 14:40:49

Hjemmelavet butterdej er en stor delikatesse.
Desværre afholder mange sig fra selv at kaste sig ud i projektet, hvilket er synd. For det er faktisk meget nemt, og ikke mindst sjovt, at lave sin egen butterdej.
Og har du først prøvet det, vil jeg næsten garantere at du aldrig falder for fristelsen til at købe færdiglavet butterdej igen!
Butterdej kan bruges til mange lækre ting. Tærter, desserter, Beef Wellington, butterdejssnitter og ikke mindst til tarteletter.

(Til alle der elsker tarteletter, er det et MUST selv at lave/bage dem. De hjemmelavede tåler ingen sammenligning med de uspiselige pap-rædsler man kan købe sig til i supermarkederne. De hjemmelavede bliver måske ikke så kønne, men smagen ... uhmmm!)

Sidst jeg lavede butterdej, blev den brugt på en Galette des Rois. Dejen jeg har lavet i dag, er blevet vakuumeret og lagt i fryseren, og skal bruges til påskefrokostens hjemmebagte tarteletter.

Så der er altså kun én ting at gøre! Smøg ærmerne op, tag en dyb indånding og afsæt masser af tid, - og gå så eller i gang med dette hyggelige projekt. Opskriften på butterdej får du her:

250 g 00-hvedemel, 50 g koldt smør, 3 tsk citronsaft, 1 - 1½ dl iskoldt vand.
Til indrulning: 200 g koldt smør + 150 g 00-hvedemel

Smuldr hurtigt den kolde smør ud i melet. Tilsæt citronsaft og vand og ælt dejen sammen - lynhurtigt. Den behøver ikke være fin og glat. Stil den på køl i 15 minutter.

Imens tages de 200 g smør ud på et godt melet køkkenbord. Bank det nu fladt med en melet rullepind, indtil smørret er i en godt stor firkant (cirka 15 x 15 cm). Smørret skal føles lidt som plastik. Husk at bruge rigelig med mel til dette. Læg smørret på køl, og rul imens dejen ud på et godt melet bord, til en firkant med fire "vinger". Læg det kolde smør på midten af dejen, og fold de fire "vinger" indover. Lad dejen hvile i køleskab i 15 minutter. Tag den ud, og rul den ud til ca. 15 x 40 cm, fold den sammen i tre lag, ved at folde den ene ende af dejen ind, så en tredjedel af dejen er fri. Fold denne tredjedel over de to andre. Pak dejen ind og lad den hvile på køl i 15 minutter.
Dette gentages 4-6 gange. Altid med kolde hvil. Og husk at dreje dejen 90 grader mellem hver udrulning.

Når dejen er klar, udrulles den og skæres/udstikkes til det den skal anvendes til.

Følg de bageanvisninger der er ved det du ønsker at bage.






  • Comments(0)//blog.wegersleff.dk/#post13

Cookies

MadPosted by Peter Wegersleff Fri, February 05, 2016 15:21:08

Cookies er altid godt. Og så er de nemme og hurtige at lave. Opskriften, som indtil nu har været helt min egen, får du lige her:

125 g blødt smør, 125 g brun farin, 1 æggeblomme, 1 spsk koldt vand, 1½ tsk revet citronskal, 1/4 tsk natron, 1/4 tsk kanel, 125 g hvedemel, 100 g hakket mørk chokolade (min. 70%) 100 g hakkede nøddekerner.

Alt røres sammen, og sættes på store toppe på bagepapir. Brug to teskeer, størrelsen skal være som en valnød. De flyder ud, så sæt ikke toppene for tæt.
Bages ved 175 grader i ca 8 - 10 minutter, alt efter ovn. Kig til dem efter de første 6 minutter.

  • Comments(0)//blog.wegersleff.dk/#post11

Nøddekager

MadPosted by Peter Wegersleff Fri, January 29, 2016 12:57:39
En hurtig og meget lækker småkage, der er meget porøs og som smelter på tungen. Den indeholder ikke særlig meget sukker. Smør er der dog ikke sparet på, - og det kan smages.
Jeg dryssede kanel på halvdelen af småkagerne i stedet for hakkede nødder. Det blev de bestemt ikke dårligere af!


Dej:
250 g hvedemel, 200g smør, 50 g sukker.

Ælt de tre ingredienser hurtigt sammen og læg dejen på køl, sådan cirka 20 minutter. Tag den ud af køleskabet, drys mel på bordpladen og rul dejen ud. Cirka 2-3 mm. Stik dejen ud med en udstikker eller et snapseglas, læg dem på bagepapir og pensel dem med sammenpisket æg. Drys med hakkede nøddekerner eller kanel (uden sukker).

Bag småkagerne ved 200 grader i 8 - 10 minutter.

  • Comments(0)//blog.wegersleff.dk/#post9
Next »